De CV ketel vormt het hart van de verwarmingsinstallatie. Hier wordt immers de benodigde warmte opgewekt om het vervolgens via de leidingen te verspreiden over het huis. Omdat een CV ketel een relatief lange levensduur heeft, zal het door de jaren heen inleveren aan efficiƫntie. Op zich hoeft dat geen probleem te vormen, zolang het niet een merkbaar verschil op de rekening zal uitmaken. Merk je echter dat het verbruik niet meer in verhouding is met de warmte die de ketel levert dan wordt de tijd om een Loodgieter uit Amersfoort in te schakelen.

De thermostaat is een cruciaal component van de CV ketel

Ga altijd na of de ketel wel op tijd aanslaat of zichzelf uitschakelt wanneer de ingestelde temperatuur is bereikt. Dit kan je zelf controleren door met een thermometer naast de ketel te staan en kijkt hoe de thermostaat zijn werk verricht. Als je merkt dat de thermostaat zijn werk niet optimaal verricht, kan je die misschien opnieuw instellen. Schakel ook hier bij twijfel liever een loodgieter in.

De brander kan, vooral bij achterstallig onderhoud, ook niet meer goed functioneren. Hierdoor ontstaat er ook veel minder warmte en duurt het lang voordat de gewenste temperatuur is bereikt.

Hetzelfde geldt dus ook voor de circulatiepomp. Werkt deze niet goed, dan zal het water zijn warmte niet optimaal kunnen afgeven aan de radiatoren.

Ga altijd ook de handleiding van de ketel na. Daarin staat ook het energieverbruik en de ontwikkelde warmte. Deze gaan wel uit van een nieuwe ketel, maar geven toch een richtlijn waar je van kan uitgaan.

Zoek echter niet altijd de oorzaak bij de CV ketel indien het huis niet meer goed wordt verwarmd of het lang duurt voor je over warm water kan beschikken. De ketel vormt maar een component van een compleet systeem aan warmwaterleidingen en radiatoren. Deze raken door de jaren heen ook hun efficiƫntie kwijt. Vaker worden deze componenten, bij het vervangen van de CV ketel over het hoofd gezien. Een nieuwe ketel zal dan toch niet het benodigde resultaat opleveren doordat de leidingen gedeeltelijk verstopt zijn of de radiatoren geen optimale doorstroming van het warm water geven.

Bij een CV ketel die niet optimaal functioneert kan, door een eenvoudige onderhoudsbeurt, de prestatie aanmerkelijk worden verbeterd. Zorg dus er wel voor dat je een loodgieter hiervoor in de armen neemt.

Call Now Button