In ieder huishouden komen wel eens problemen voor. Bijvoorbeeld wanneer de kraan niet meer goed werkt of je problemen hebt met de afvoer. Onder ons huis ligt vaak een behoorlijk stelsel met leidingen en buizen. Het is behoorlijk vervelend wanneer onze afvoer verstopt raakt. Natuurlijk zijn er heel veel handige manieren en hulpmiddelen om ervoor te zorgen dat de verstopping wordt opgelost. En wanneer dat niet lukt, kun je natuurlijk altijd nog een specialist inschakelen. Maar het is misschien een stuk verstandiger om ervoor te zorgen dat de kans op een verstopping zo klein mogelijk is. Gelukkig is dat ook daadwerkelijk mogelijk. Er zijn namelijk verschillende dingen die je kunt doen waardoor je veel minder snel een verstopping krijgt. Ben je benieuwd welke manieren dat precies zijn? We zetten er hieronder enkele voor je op een rijtje.

Het is geen prullenbak

Een belangrijke eerste stap om verstopping in de afvoer onder de gootsteen te voorkomen is jezelf te beseffen dat het geen prullenbak is. Heel veel mensen spoelen na het eten de borden en pannen af om ze vervolgens in de vaatwasser te zetten. Het probleem is dan echter dat er flink wat afval in de afvoer terecht kan komen. Juist dat afval kan voor een verstopping zorgen. Het is dus beter om de borden, pannen en schalen eerst goed leeg te schrapen boven de afvalbak. Zelfs broodkruimels kunnen al voor een verstopping zorgen. Ook die kun je dus het beste van je bord afhalen voordat je deze in de afwasmachine doet of afspoelt. Natuurlijk is het nooit helemaal te voorkomen. Tenzij je gebruik maakt van een extra zeef boven de afvoer. Dergelijke zeefjes kun je sowieso bij de meeste bouwmarkten halen en ook bij andere winkels zijn ze verkrijgbaar. Maak het zeefje wel regelmatig schoon, aangezien er anders alsnog problemen ontstaan.

Vet is de grote boosdoener

Naast etensresten is vet nog een grotere boosdoener wanneer het om verstoppingen gaat. Als er veel vet in de afvoer terecht komt, kan het zich namelijk gaan ophopen. Daardoor wordt de afvoer langzaam maar zeker geblokkeerd. Probeer daarom vet zoveel mogelijk te vermijden. Het probleem is dat vet behoorlijk vaak op onze borden terecht komt. Daarnaast is het natuurlijk ook in onze pannen aanwezig. Veeg voordat een bord altijd eerst goed met keukenpapier schoon voordat je het in de vaatwasser zet of af gaat wassen. Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor pannen en andere dingen waar vet op te vinden is. De kunst is om vet zoveel mogelijk bij de afvoer vandaan te houden. Natuurlijk is het niet realistisch om dat helemaal voor elkaar te krijgen, maar daar zijn gelukkig andere oplossingen voor.

Reinig regelmatig met soda

Soda is één van de oplossingen die geweldig werken om een verstopping tegen te gaan. De methode is eenvoudig: reinig de gootsteen regelmatig met heet water dat vermengd is met soda en de kans op verstopping wordt direct een stuk kleiner. Pak vier liter en meng dat goed met ongeveer een halve kilo soda. Vervolgens gooi je het water door de gootsteen en laat je deze een uur of zes met rust. Het is verstandig om dit te doen voordat je naar bed gaat. ’s Nachts doet waarschijnlijk niemand per ongeluk de kraan uit. Wanneer je dan uit bed komt kun je de afvoer even goed door laten lopen met water uit de kraan en de afvoer is gereinigd. Verwijder wel goed alle sodaresten die eventueel nog aanwezig zijn. Soda reinigt de afvoer, werkt ontvettend en zorgt ook nog eens dat de vieze geurtjes verdwijnen! Doe dit minstens één keer in de twee maanden!

Call Now Button