Eigenlijk is een woning zonder centrale verwarming bijna ondenkbaar geworden in onze moderne samenleving. Toch zijn er nog steeds dergelijke huizen te vinden, al worden het er steeds minder. Bij nieuwbouwhuizen wordt er dan ook vrijwel altijd voor een CV gekozen. Met dit handige systeem ben je uitstekend in staat om het huis op de goede temperatuur te houden. Daar heb je dan echter wel een thermostaat voor nodig. Zo’n thermostaat is eigenlijk het hart van dit systeem. Met een thermostaat kun je eigenlijk alles regelen. Dan moet er natuurlijk wel een thermostaat geplaatst worden. Bovendien dient deze verbonden te worden met de Cv-ketel. Van plan om dit zelf te gaan doen? Dan geven we je hier alvast wat handige tips om een thermostaat te plaatsen. Dankzij deze tips wordt het een fluitje van een cent!
Kies de juiste plaats
Voordat je überhaupt gaat beginnen met het aansluiten van een thermostaat, is het erg belangrijk om de juiste plaats te kiezen. Er zijn namelijk nogal wat eisen verbonden aan de plaats waar deze hangt. Wanneer je de thermostaat vlak bij de buitendeur aan de muur hangt, heeft de temperatuur van buiten veel te veel invloed. Wanneer het dan buiten erg koud is, zal de verwarming vele langer aan blijven staan, terwijl de rest van het huis al lang op temperatuur is. Hetzelfde geldt natuurlijk andersom wanneer je de thermostaat bijvoorbeeld boven een radiator hangt of te laag bij de grond. Kies er daarom altijd voor om een thermostaat op ongeveer anderhalve meter hoogte te hangen aan een binnenmuur. Houd de thermostaat bovendien uit de buurt bij ramen en deuren. Tot slot kan ook de zon invloed uitoefenen op de thermostaat. Hang deze dus op een plek waar de zon niet komt.
Thermostaat met bedrading
Het overgrote merendeel van de mensen met een thermostaat in huis hebben er één met bedrading. Dat is niet altijd even handig. Om het geheel een beetje mooi te maken, moeten de draden immers goed weggewerkt worden. Wanneer je dit niet zelf kunt, is het natuurlijk ook mogelijk om loodgieter uit Amersfoort voor in te schakelen. Het vervelende van een bedrade thermostaat is voornamelijk dat je deze niet kunt veranderen van plaats. Het kiezen van de juiste plaats is hierbij dus nóg belangrijker omdat je daarna eigenlijk niet meer terug kunt zonder dat er van alles aangepast en verbouwd moet worden. Volg dus goed de tips op die hierboven al gegeven werden of schakel vooraf een vakman in. Deze kan in overleg bepalen wat de beste plek is voor de nieuwe thermostaat.
Draadloze thermostaat
Je kunt echter ook gewoon kiezen voor een draadloze thermostaat. Deze zijn iets duurder en worden nog niet zo vaak gebruikt. Toch komen ze steeds vaker voor. Iedere thermostaat heeft twee zwakstroom draden die de cv-ketel aansturen. Dat kan door middel van batterijen, maar ook door een stroomvoorziening in de ketel. Het is in ieder geval belangrijk om zelf te weten hoe dat komt. Je wilt immers wel altijd een reservebatterij hebben als de zwakstromen draden op batterijen werken. Het is namelijk behoorlijk oncomfortabel als je dit hebt midden in de winter op zaterdagavond. Wanneer alles uitvalt omdat de batterij leeg is en je geen reserve in huis hebt, zorgt dat voor flinke problemen. Wanneer je voor een draadloze thermostaat kiest, beschikt deze over een ingebouwde zender die automatisch contact maakt met de ontvanger. Deze ontvanger is bevestigd in de ketel en op die manier kun je vanuit de thermostaat eenvoudig de ketel bedienen.