In de zomer heb je meestal weinig problemen met de waterleidingen en afvoer. Zeker wanneer het warm weer is en nauwelijks regent, komen er geen problemen aan het licht. Dat wordt echter wel anders wanneer het najaar en later de winter zijn intrede doet. Het is belangrijk om er vooraf voor te zorgen dat alles in huis goed is onderhouden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de diverse waterleidingen, de afvoer én de boiler. Het is daarbij van belang om klusjes niet te lang uit te stellen. Een klein probleem kan namelijk binnen de kortste keren uitgroeien tot een behoorlijk groot probleem. Daarnaast is het lang niet altijd verstandig om het zelf op te lossen. Dit kun je namelijk alleen doen wanneer je weet waarmee je bezig bent. Als dat niet het geval is, kun je er beter voor kiezen om een loodgieter in te schakelen. Dat kost misschien wat geld maar je bespaart er op de lange termijn ook flink mee omdat het sanitair dan veel langer mee gaat. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om je waterleidingen goed te beschermen tegen invloeden van buitenaf.
De waterleiding is bevroren of gescheurd
Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat de waterleiding flink te lijden krijgt van de koude temperaturen waar we in de koudste maanden van het jaar mee te maken krijgen. Juist daarom dien je zo’n waterleiding te beschermen. Wanneer deze namelijk slecht onderhouden is, kan een flinke vriesnacht er namelijk zomaar voor zorgen dat de leidingen bevriezen of zelfs helemaal scheuren. Daardoor kun je eigenlijk geen gebruik meer maken van het water omdat je dan direct wateroverlast krijgt. Om dit te voorkomen is het ook belangrijk om een bevroren waterleiding snel op te merken. Je kunt dit eenvoudig herkennen aan de waterdruk bij de kraan. Wanneer deze ineens een stuk lager is, kan dat wijzen op een bevroren waterleiding. Wanneer een waterleiding helemaal bevroren is, komt er zelfs geen druppel meer uit de kraan.
Wat kun je er aan doen?
Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen en is het daarom verstandig om te kiezen voor regelmatig onderhoud. Zeker wanneer de zomer voorbij is, is dat een erg goed idee. Wanneer de waterleiding al bevroren is, heb je natuurlijk niets meer aan dit advies. Er zijn echter wel wat dingen die je zelf kunt doen. Begin altijd met het verwarmen van de leiding. Daardoor kun je deze weer namelijk laten smelten. Er zijn verschillende manieren om de leiding te verwarmen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een draagbaar verwarmingselement. Ook kun je de leiding proberen te ontdooien door een föhn te gebruiken. Houd er in dat laatste geval wel rekening mee dat dit behoorlijk lang kan duren en een flinke energierekening op kan leveren. Het verwarmen van de leidingen is echter wel het enige wat je echt zelf kunt doen in het geval van bevroren leidingen. Wanneer de leidingen al gescheurd zijn, is er eigenlijk niet zoveel wat je zelf kunt doen.
Schakel een specialist in
Daarom is het wellicht verstandiger om een specialist in te schakelen. Als eerste kan deze het probleem snel en effectief oplossen. Bovendien kijkt een specialist uiteraard ook direct naar de oorzaak van het probleem. Je wilt immers niet een week later opnieuw met bevroren leidingen te maken krijgen. In verreweg de meeste gevallen is de oorzaak slechte isolatie. Ook daar kan een vakman je direct bij helpen. Dat doet hij niet door je huis te isoleren, al is dat ook een prima oplossing. Een specialist kijkt juist welke leidingen het meest kwetsbaar zijn en zorgt vervolgens dat deze op de belangrijke plaatsen extra wordt beschermd tegen de kou. Op die manier kun je op een eenvoudige manier voorkomen dat de leidingen opnieuw bevriezen.